beboer x
Kunsthal Aarhus

13.10.21
17:30
Hvornår
13.10.21 , 17:30–23:00

Topic:talks står den 15. oktober i ekstremernes tegn, når vi i samarbejde med Kunsthal Aarhus belyser temaet topic:beboer. I forlængelse af den prisbelønnede udstilling, Go Extreme, hvor ekstremsport møder kunst, har vi kurateret et program bestående af tre vidt forskellige talere, der på hver sin vis undersøger beboelsens ekstremiteter, og en efterfølgende middag i Ditte Gantriis’ aktuelle udstilling.

Tematik

Beboelse findes i mange former – nogle mere ekstreme end andre. Vi har alle subjektive forståelser af, hvordan man bebor, men fælles for alle er, at vi bebor – om det er en patriciavilla, et nomadisk ørkentelt eller en hytte af træ i den tropiske skov.

Nogen beboer allerede miljøer, der anses som ekstreme – habitater, som er svære at eksistere i grundet ekstreme forhold som temperatur eller mangelende adgang til vand og mad. Dette er for mange et vilkår af deres geografiske herkomst, men på grund af miljø- og klimaforandringer vil endnu flere opleve en verden, som er langt mere ekstrem. Vi skal derfor nu, for alvor, gentænke den måde, vi lever på og være omstillingsparate for at kunne imødekomme fremtidens forhold.

For nogle mennesker er det ekstreme et uundgåeligt vilkår, men for andre er det et privilegeret tilvalg. Vi møder mennesker, som trives i ekstreme situationer – dem, som finder sig selv levende på kanten i jagten efter nye grænser. Vores søgen efter nye grænser for vores fysiske og psykiske udholdenhed er tiltagende, hvilket især ses i den voksende interesse for ekstremsport. Her kan vi skue mod atleter som Terence Steinberg, der i flere måneder har beboet Stillehavet i en kajak med små, usikre kår.

Vi har dog alle, uagtet geografisk placering og kulturel baggrund, delt oplevelsen af vores første hjem – livmoderen. Et ekstremt miljø, men som faktisk har alle de forhold, der skal til for at få et menneske til at gro. Det er også her, vi vil tage vores start, når vi til topic:beboer vil undersøge og udfolde beboelsens ekstremiteter i billedkunstneren Ditte Gantriis’ “livmoderudstilling”. Vi glæder os til at møde jer i forhåbentligt medrivende samtaler.

Talere

19:15

Terence Steinberg

Ekstremsportsatlet og stifter af United World Challenge

Terence (Tez) Steinberg beskriver sig selv som en udholdenhedskunstner, hvis rejse begyndte, da han startede med at spørge sig selv: Hvad er mine grænser? Han brugte de næste tolv år på at deltage i det anerkendte triatlon, Ironman, og maratonløb på over 200km – og han lærte, at menneskets ydeevne er defineret i lige så høj grad ud fra deres psykiske tilstand som deres fysiske.

I 2020 udførte Terence sin største mission hidtil, hvor han roede over Atlanterhavet fra Californien til Hawaii. Han var hverken sejler eller roer, men igangsatte United World Challenge for at indsamle stipendier, samle ny data til marinevidenskaben og inspirere til en mere modig verden, hvor vi igangsætter nye handlinger for at rense verdenshavene. Til topic:beboer vil Tez netop tage udgangspunk i sin rejse over Atlanterhavet, hvor han beboede en kajak, og det kunstværk, som hans rejse blandt andet har afledt. Kunstværket er en del af Aarhus Kunsthals aktuelle udstilling, Go Ekstreme.

19:45

Ditte Gantriis

Kunstner

Ditte Gantriis er kunstner og udstiller i både ind- og udland. Dittes værker tager ofte afsæt i det almengyldige, men med en tilgang, der er kritisk, oprigtig og kærlighedsfuld, indeholder værkerne bevidste modsætningsforhold, hvormed Ditte peger på nogle grundlæggende menneskelige egenskaber og vilkår – også dem, der ikke altid er ønskelige.

Ditte er kunstneren og kuratoren bag Café Livmoder, der fungerer som indgangsportal til Go Extreme. Værket centrerer sig om fødslen og livmoderen – udgangspunktet for hele livet, kroppen og sindets vej ind i verden. Livmoderen er det første sted vi beboer, et sted vi alle har befundet os og bliver rammen for Dittes oplæg til topic:beboer.

 

20:15

TBA